Werk jij al voor je ideale cliënt?

Waarschijnlijk kom je het in je dagelijkse praktijk ook wel eens tegen. Bij de ene cliënt verloopt alles voorspoedig. Je hebt een leuk contact, ze werken actief met jouw adviezen en je boekt goede resultaten. Maar af en toe komt iemand bij je in behandeling waarbij niet alles lekker verloopt. De behandeling slaat niet zo aan als gehoopt, de communicatie verloopt wat stroef, de cliënt slaat je adviezen in de wind of rekeningen worden slecht betaald. De eerste groep zou je kunnen zien als je ‘ideale cliënt’. Van deze mensen zou je er meer moeten hebben. Want hoe meer van dit soort mensen, hoe leuker het voor jou werken is. Ze leveren niet alleen geld op, maar je krijgt er ook energie van. En uiteindelijk draait het er toch om dat jij je lekker voelt in je praktijk.

Maar wat is voor jou nou een ideale cliënt?
De ideale cliënt kan een aantal eigenschappen hebben. Loop je huidige cliëntenbestand door en maak een lijstje van de mensen waarvoor je graag werkt. Ga nu eens na welke eigenschappen het zijn waarom het werken met deze mensen het voor jou leuk maakt. Het kan trouwens ook goed zijn dat dit ook degene zijn die het meeste uit jouw therapie halen. Andersom maak een lijstje met negatieve eigenschappen. Het is namelijk ook belangrijk om te weten wie je liever niet in therapie hebt.

Van al deze eigenschappen kun je nu je ideale cliënt definiëren.

Een voorbeeld.
Mijn (psychotherapie) cliënt:

  • Heeft respect voor het hele ‘therapie-proces. Hij of zij weet dat het belangrijk is geen sessies te missen, betaalt op tijd, neemt mijn adviezen mee in de tijd tussen de sessies zodat we ons kunnen focussen op de sessie zelf en niet op de randvoorwaarden.
  • Is gemotiveerd en klaar om te veranderen. Omdat ik maar een beperkt aantal cliënten kan behandelen, werk ik graag alleen met serieuze en toegewijde mensen.
  • Waardeert een eerlijke en directe feedback van mij. Een belangrijke eigenschap van mij is dat ik niet om de dingen heen draai en daarom werk ik het beste met cliënten die sterk genoeg zijn om mijn mening te horen.

Mijn (natuurgeneeskunde) cliënt:

  • ‘Snapt’ het concept therapie. Hij of zij weet dat continuïteit in de behandelingen belangrijk is, betaalt op tijd en volgt mijn levenstijl-adviezen zo goed mogelijk op.
  • Staat open voor verandering en is geïnteresseerd. Septisch in het begin mag, maar ik wil niet continu mijn therapie hoeven te verdedigen.
  • Is spiritueel maar staat met beide benen op de grond. Omdat ik zelf een spirituele inslag heb wil ik dat graag delen met m’n cliënt, maar wil hierin de basale elementen niet verliezen.

Je ziet dat je ideale cliënt meer is dan iemand waarmee je een klik hebt. Want uiteindelijk is het fijn dat je zoveel mogelijk verdient (in geld en waardering) met zo min mogelijk inspanning.

Op het moment dat je voor jezelf bepaald hebt wat jouw ideale cliënt is kun je je erop richten dat je ook steeds meer van dit soort mensen in je praktijk krijgt. Houd dan ook met alles wat je doet deze cliënt in je hoofd en de rest komt vanzelf.

Veel plezier!

Laat een antwoord achter