Wát doe jij eigenlijk?

Officieel is het al langer lente, al hebben we dat nog niet volop gezien. De lente heeft een enorme kracht aan energie en dat is te zien en te voelen. De katten rennen als een dolle door de tuin, de meeste bomen zijn aan het uitschieten en er steekt zelfs weer onkruid volop tussen de stenen uit.

Mijn achtergrond ligt ten eerste in de marketing, maar ik heb ook een opleiding acupunctuur gevolgd. En daar ligt nog steeds mijn interesse. In de Oosterse vijf-elementenleer hoort de lente bij het element hout. Hout is een vrij uitgesproken en dominant element welke ik vaak tegen kom in relatie tot ondernemen. Hout staat namelijk voor het nieuwe. Dus ook voor plannen maken en daarbij beslissingen nemen. En vooral dat laatste is nogal eens een probleem.

Als ik een gesprek aan ga met een therapeut vraag ik over het algemeen als eerste wat hij of zij precies doet of gaat doen. Het is in principe een simpele vraag, maar toch voor velen moeilijk te beantwoorden. Want wat doe je eigenlijk? De meeste therapeuten zullen meerdere opleidingen en cursussen hebben gedaan en zitten in een tweede of misschien wel derde ‘werkende-fase’. Ik ben de laatste die zal ontkennen dat er gewoon veel leuke nieuwe dingen te leren vallen. Tja ik ben dan ook een uitgesproken hout-mens.
Maar terug naar de kern, letterlijk en figuurlijk. Veel verschillende diensten aanbieden lijkt erg leuk en breed, maar het is communicatief niet zo handig. Ook kun je het voor jezelf lastig maken omdat je verschillende ‘petten’ op moet zetten. En dat kan erg vermoeiend worden. Weer een ervaring van ondergetekende.

Het geeft rust voor jezelf, de bezoeker van je website en je cliënten als je een beslissing neemt. Uit alle opleidingen die je hebt gedaan en al je ervaring pik je kleine stukjes en uiteindelijk vormt iedereen zijn eigen unieke therapie. Ook wel goed want zo kun je je onderscheiden en je ideale cliënt gaan aantrekken (meer hierover in dit artikel). Bedenk dus wat je belangrijkste insteek is en focus je daarop. Op het moment dat je de beslissing hebt genomen krijgt het vanzelf vorm. Geef je therapievorm een naam en dat hoeft niet per se een voorgekauwde naam te zijn. Laat deze naam mensen inspireren en uitnodigen tot vragen. Een heel goed voorbeeld hiervan vind ik van Metascoop. De eigenaresse, Corine Don, is psycholoog en filosoof. In haar praktijk wil ze gesprekken op niveau aanbieden voor mensen die behoefte hebben om met een andere blik naar zaken te kijken. Haar ‘therapievorm’ is dan ook ‘Gesprekken met perspectief’. Dit is in mijn ogen een topper.

Het zijn onze keuzes die laten zien wie we werkelijk zijn, veel meer dan onze talenten.

Tips voor het ondernemen in de lente

Mensen met een houtelement uit balans kunnen de volgende hobbels ervaren:

  • Het gevoel hebben steeds tegen een muur aan te lopen
  • Niet het gevoel hebben echt ‘je ding’ gevonden te hebben
  • Veel plannen hebben, maar niet de daadkracht om ze uit te voeren
  • Uitstel gedrag, geen beslissing kunnen nemen om daadwerkelijk te beginnen (met bijvoorbeeld je praktijk).

Wat helpt je:

  • STRUCTUUR structuur, structuur. Maak een (realistische) dag- en weekplanning en dwing jezelf je eraan te houden.
  • Schrijf je dromen op, elke dag. Zet het in je dagplanning.
  • Maak elke dag of week genoeg ruimte om te genieten van mooie dingen. Natuur, kunst, wolkjes kijken. In dit seizoen is er genoeg te vinden. Wat jou maar aanspreekt. Zet dit in je weekplanning.
  • Blijf in het ‘hier en nu’. Zoek een goede coach (probeer bijvoorbeeld gestalttherapie) of doe een mindfulness- of meditatiecursus.

Succes met het vinden van je richting!

Laat een antwoord achter