Op hoeveel dingen kun jij je focussen?

Mensen die me weleens hebben ontmoet weten dat ik bijna altijd enthousiast ben. Dat is een heel fijn punt, want ik ben altijd overal voor te porren en zelfs over het meest saaie onderwerp kan ik uren bevlogen praten. Zoals al je kwaliteiten weleens kunnen doorschieten, zo doet deze dat ook. En niet alleen bij mij, ik durf bijna te zeggen dat het een van de veroorzakers is van een praktijk die niet loopt zoals zou moeten. Waarom? Omdat er geen focus is.

Ik heb het volgens mij al zo vaak geschreven, zonder focus geen richting. Zonder richting geen succes. En omdat ik het al zo vaak geschreven heb, is het misschien ook wel duidelijk dat dit een groot zwakte punt van mezelf is. Ik vind nu eenmaal heel veel dingen leuk. Ontwerpen, websites, schrijven, softwarepakketjes, nieuwe dingen ontwikkelen, meedenken over marketing, mensen oppeppers geven. Noem het maar op en ik vind het leuk. Ik heb in de ruim 15 jaar ondernemen al een aantal dipjes in mijn bedrijf gehad en ze zijn bijna allemaal te herleiden naar hetzelfde punt. Geen focus. Daar waar je energie in stopt dat groeit. Dat wat weinig tot geen energie krijgt valt stil. En twee dingen (of zelfs drie of vier) die goed lopen, dat kom ik helaas weinig tegen.

Je focus voor lange tijd vasthouden is heel erg lastig, ik weet het. Want hoe leuk is het om naast je consulten ook workshops te organiseren. Of behalve je op mensen ook op dieren te richten. Je kunt het zien als een ouderwetse kolentrein. Het kost veel energie om hem rijdende te krijgen. Als hij eenmaal opgestart is moet je blijven kolen scheppen, anders valt hij stil. Bedenk dat elke activiteit zo’n trein is. Dan spring je van de ene op de andere trein om te blijven scheppen. Ik word er al moe van als ik dit schrijf. Terwijl het mijn dagelijkse realiteit is en met mij velen anderen.

Overigens ik wil je niet tegen houden met al je leuke ideeën. Het is namelijk niet onmogelijk om én consulten én workshops te doen. Maar zorg dat eentje ijzersterk rijdt. En wellicht dat je hulp hebt om af en toe te kolen te scheppen. Dan pas kun je met een tweede trein beginnen. En misschien zou een klein treintje ook wel goed zijn.

Of je nu twee verschillende diensten aanbiedt of je op twee doelgroepen richt. Mijn advies is, start met eentje. Zorg ervoor dat deze rijdt. Niet een week of een maand, nee minstens een jaar. Heerlijk stabiel. Ga dan pas wat tijd vrijmaken voor je tweede richting. De grootste valkuil: blijf je eerste trein met net zo veel kolen voeden! Want wanneer een trein stilvalt dan ben je maanden verder van huis.

Ik ben natuurlijk benieuwd hoe jij het doet. Bied jij verschillende diensten aan? En hoe hou jij alles rijdende?

Laat een antwoord achter